Interne Marketing Betekenis

SWOT En Confrontatiematrix In 3 Minuten


Wees Slimmer Dan De Competitie! Doe de gratis website en SEO analyse check.

Verbeter uw online zichtbaarheid, wees vindbaar voor al uw potentiële klanten

 
De SWOT analyse brengt Sterktes, Zwaktes van de organisatie en Kansen en Bedreigingen binnen de markt in kaart. De SWOT analyse en confrontatiematrix zijn onmisbaar voor je strategisch marketingplan. De letters SWOT staan voor het Engelse; Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threats. We onderscheiden binnen de SWOT analyse de Interne analyse (Sterktes en Zwaktes) en de Externe analyse (Kansen en Bedreigingen)

SWOT analyse en het strategisch marketingplan
In de externe en interne analyse van het strategisch marketingplan zijn resultaten vergaard in de vorm van Kansen en Bedreigingen uit Stap 2 — Externe analyse en Sterktes en Zwaktes uit Stap 3 — Interne analyse. Je zult deze resultaten moeten organiseren. Dit doe je in een SWOT analyse.

Je SWOT is een overzicht van je bevindingen uit de externe en interne analyse. Je rangschikt dit overzicht naar prioriteit. Dit wil zeggen; de sterkte die het meeste aandacht verdient staat bovenaan en de sterkte die de minste aandacht verdient staat onderaan. Om de SWOT analyse overzichtelijk te houden kun je ervoor kiezen de volgende nummering te gebruiken S1 t/m S99 voor de rangschikking van Sterktes, Z1 t/m Z99 voor de rangschikking van Zwaktes. En K1 t/m K99 en B1 t/m B99 voor de Kansen en Bedreigingen. Hoewel er geen limiet bestaat voor het aantal bevindingen per element is het raadzaam om dit beknopt en bondig te houden. Noteer de Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen beknopt, eenduidig en bondig.

Externe analyse
De Externe analyse van het strategisch marketingplan bevat onderzoek naar:
Macro omgeving
Branche
Afnemers
Concurrenten
Leveranciers
Distributie

In de externe analyse komen Kansen en Bedreigingen boven. Je gaat als onderzoeker op zoek in de Meso en Macro omgeving naar Kansen en Bedreigingen. Een groeiende markt kan een grote kans zijn, maar een groeiende markt die de organisatie op lange termijn pas kan beantwoorden kan een grote bedreiging zijn. Het is aan de onderzoeker om deze Kansen en Bedreigingen in de markt op de juiste manier te beoordelen.

Interne analyse
De Interne analyse van het strategisch marketingplan bevat onderzoek naar:
Waardeketen
Marketing
Klanten
Financieel
Organisatie

Het onderzoek levert Sterktes en Zwaktes op. Je gaat als onderzoeker opzoek naar de positieve kanten en de verbeterpunten van de organisatie. Positieve kanten, oftewel Sterktes zijn bijvoorbeeld; goede naamsbekendheid, kwalitatief product of een passend productportfolio. Verbeterpunten, oftewel Zwaktes kunnen bijvoorbeeld; Slechte financiële situatie of een falend personeelsbeleid zijn.

SWOT analyse levert input voor de confrontatiematrix
Nadat je de Micro omgeving, (intern) Meso en Macro (extern) omgeving hebt onderzocht en verschillende Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen hebt gevonden, is het tijd om deze te beoordelen. Je geeft de verschillende SWOT’s een weging en creëert een ranking van SWOT’s.

De TOP 3 van ieder element is de input voor je confrontatiematrix. In de confrontatiematrix ga je beoordelen of een Sterkte of Zwakte een Kans of Bedreiging kan benutten of afweren. Graag helpen we je bij het maken van de SWOT analyse en de confrontatiematrix.

Confronteren van Kansen en Bedreigingen in de markt met Sterktes en Zwaktes van de onderneming. De Confrontatiematrix laat het Centrale Marketingprobleem zien. Waarop een geschikte Marketing Strategie ontwikkeld kan worden

De confrontatiematrix is een onderdeel van stap 4 van het Strategisch Marketingplan. In deze stap ga je Kansen en Bedreigingen in de markt met Sterktes en Zwaktes van de onderneming confronteren. De Confrontatiematrix laat het Centrale Marketingprobleem zien. Waarop een geschikte Marketingstrategie ontwikkeld kan worden.

De confrontatiematrix in het strategischmarketingplan
De confrontatiematrix is het hart van het strategisch marketingplan. Hier komen de Externe en Interne analyse samen om vervolgens de input te leveren voor de vervolgstappen; Waardepropositie, Marketingmix en de Implemententie.

Het SWOT overzicht gerangschikt naar prioriteit is de input voor je confrontatie matrix. De SWOT analyse en Confrontiematrix zijn nauw met elkaar verwant. Lees eerst over de SWOT analyse voordat je verder gaat met de Confrontatiematrix.

Meer informatie:
Meer informatie over de SWOT:
Meer informatie over het Strategisch Marketingplan:
Ga naar om de hulpmiddelen te bestellen.

1 gedachte op “Interne Marketing Betekenis”

Laat een reactie achter